Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Sinatra, βιος και πολιτεια

   "Κομμενο και ραμμενο στα μετρα σου!" μου ειπαν. "Γραψε για τον Σινατρα." Και τι να πρωτο-πω, και τι να πρωτογραψω? Πως να καθορισεις τον ανθρωπο που τα εκανε ολα (και με ολες)?
Αλλα ας το παμε απ'την αρχη!
 
  Γεννημενος στο Hoboken του New Jersey στις 12 Δεκεμβρη του 1915, ο Σινατρα ηταν μοναχοπαιδι Ιταλων μεταναστων μεγαλωμένος με Καθολικες αρχες. Μετα απο 47 ολοκληρες μερες στο γυμνασιο απεβληθει λογω κακης συμπεριφορας και η μορφωση του εμεινε εκει. Κανωντας δουλειες του ποδαριου τα βγαζει περα με τη στηριξη των δικων του αν και τραγουδουσε επαγγελματικα ως εφηβος ακομα.

Ο πρωτος δισκος ερχεται στις αρχες του 1939 οπου ο Σινατρα  γραφει το πρωτο του ντεμο με τιτλο: "Our Love" και μετα απο λιγους μηνες ακολουθει το πρωτο εμπορικο κομματι "From the bottom of my heart". Ολα αυτα εγιναν οσο ειχε συμβολαιο με την εταιρεια του Τom Dorsey. Τοτε ξεκινησαν οι φημες για σχεση του Σινατρα με τη Μαφια καθως λεγεται οτι αυτο το συμβολαιο "εσπασε" υστερα απο "παροτρυνση" του Dorsey απο τον μαφιοζο Sam Giancana. Απαλλάχτηκε απο την υποχρεωτικη στρατιωτικη καταταξη του Β Παγκοσμιου πολεμου, ενω το 1945 ξεκινησε και την υποκριτικη του καριερα. Το 1950 ομως το αστερι που παλιοτερα ακουγαν μετα μανιας εφηβα κοριτσακια αρχισε να χανει την αιγλη του.

Η αναγεννηση του ηρθε το 1953 οταν κερδισε το Β' Αντρικου ρολου για την ταινια "From Here to Eternity". Ακολουθησε καινουρια και πιο μελαγχολικα μουσικα μονοπατια, ενω εδινε παραστασεις σε καζινο και τηλεοπτικα σοου. Η κινηματογραφικη καριερα του εκτοξευεται με την ταινια Ocean's 11 (ναι αυτη με τον Clooney αλλά το αυθεντικο!) και η μουσικη του ειχε πλεον βρει αυτον τον δικο του μοναδικο τονο.



Και ολα αυτα εν μεσω μιας πολυταραχης προσωπικης ζωης και πολλων σκιωδων σχεσεων με την πολιτικη αλλα και το οργανωμένο εγκλημα. Παντρευτηκε 4 φορες, αποκτησε 3 παιδια με την πρωτη του συζυγο Nancy Barbato και, αν και σε καμια απο τις γυναικες του δεν ηταν πιστος, ολες υποστηριζουν οτι ηταν εξαιρετικος πατερας. Μαλιστα το 1963 οταν απηχθει ο γιος του, Frank Sinatra Junior, οι ληστες ειχαν απαιτησει να τους τηλεφωνει μονο απο σταθερα τηλεφωνα με κερματοδεκτη κατι που ειχε ως αποτελεσμα απο εκεινη την περιοδο της ζωης του και μετα να κυκλοφορει με ενα σακουλακι δεκαρες στην τσεπη. Εκτος απο τους γαμους του με την Mia Farrow και την Barbara Marx ειναι γνωστοι και οι δεσμοι του με τις Judy Garlan, Lauren Bacall, Juliet Prowse και φυσικα Marilyn Monroe!



Παρα τα μπλε του ματια (που του χαρισαν και το παρατσουκλι Ol' Blue Eyes) και το ευγενικο του παρουσιαστικο, μονο καλοκαγαθος τροβαδουρος δεν ηταν, μιας και οι κατηγοριες και οι συμπτωσεις ειναι παρα πολλες. Αμετρητα ταξιδια του συνεπεφταν με συμβουλια της Μαφιας, δαχτυλιδια με ρουμπινια αλλα και χρυσες ταμπακιερες ηταν καποια απο τα δωρα του στους μεγαλους Δον και ο φακελος του στο FBI ειμαι μεγεθος 2043 σελιδων! Το κερασακι στην υποθεση ηταν οτι στην σειρα ταινιών "Ο Νονος" ο χαρακτηρας Johny Fontane ειναι βασισμενος στη σχεση του Σινατρα με διαφορες οικογενειες του Σικαγο και της αγαπημενης του Νεας Υορκης



Οτι και να πει κανεις για τον σκληρό της jazz θα ειναι λιγο.Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι εχαιρε σεβασμου απο ολους τους συναδελφους του αν και συνεργαστηκε μονο με τους καλυτερους. Γιατι μπορει οι διαφωνιες του με την ροκ μουσικη, με τον Ελβις Πρισλευ, με τις γυναικες και με το νομο να ηταν πολλες, αλλα ο χαρακτηρας του ηταν παντα ασυμβιβαστος. Αν και δεν του πολυαρεσε, το τραγουδι του που τον χαρακτηριζε περισσοτερο ηταν γραμμενο για τον ιδιο τον Franky απο τον Paul Anka





 Η βελουδινη φωνη της jazz σιγησε σαν σημερα στις 14 Μαιου του 1994. Χτυπημενος απο ανοια, δεν εχανε το χιουμορ του αφου οταν τις τελευταιες στιγμες τον παροτρυναν να παλεψει εκεινος απαντησε φλεγματικα: "Χανω". Χιουμορ που ολοκληρωθηκε στον ταφο του ο οποιος εγραφε απανω τον τιτλο απο το αγαπημενο του τραγουδι:  ...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου