Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Και εγένετο μπάσκετ...

Σαν σήμερα στις 11/03/1892 πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο παιχνίδι μπάσκετ στο κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών!

Η αρχή έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 1891 ένας Καναδός γυμναστής, ο Τζέιμς Νέισμιθ κατέβαλε προσπάθειες για να βρει μία δραστηριότητα κλειστού χώρου, ώστε να απασχολεί τους μαθητές του κατά την διάρκεια του χειμώνα.





Έπειτα από πολλές σκέψεις αποφάσισε να τοποθετήσει ένα καλάθι στον τοίχο του γυμναστηρίου, έφτιαξε ορισμένους πρόχειρους κανόνες και άρχισε να εκπαιδεύει τους νεαρούς. Αυτή ήταν η αρχή...
Από εκείνη την κρύα μέρα του Δεκεμβρίου, πάντως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Το μπάσκετ... εκτινάχθηκε και πλέον κάθε τι που συμβαίνει εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου θεωρείται είδηση για όλους τους φίλους του αθλήματος.

Το Sport24.gr παραθέτει την ιστορία του, το πρώτο ματς λίγους μήνες αργότερα και παραθέτει την πρώτη του φορά στην Ελλάδα. Ο Νέισμιθ, λοιπόν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να κάνει το άθλημα, εύκολο, θεαματικό και να τραβήξει την προσοχή των νέων.

Αντιμετώπιζε, πάντως αρκετές δυσκολίες, καθώς το παιχνίδι ίσως το είχε βρει, αλλά δεν του είχε δώσει ακόμα όνομα. Το πρώτο που ακούστηκε ήταν ο Νέισμιθ - Ball! Το οποίο δεν ενθουσίασε ούτε τον ίδιο.

Οι σκέψεις για το όνομα...

Τη λύση τελικά βρήκε ένας μαθητής... Ο νεαρός, βλέποντας εμφανώς προβληματισμένο τον καθηγητή του και έπειτα από μία μικρή συζήτηση που είχαν του... ξεφούρνισε το basketball. Το εξήγησε ότι από την στιγμή που δύο μπασκέτες (καλάθια) βρίσκονται στις δύο άκρες και όλοι τρέψουν για να βάλουν τη μπάλα εκεί, θα πρέπει το όνομα που θα δοθεί να έχει σχέση και με το κίνητρο των δύο ομάδων.

Έτσι, του πρότεινε να το ονομάσει basketball. Ο καθηγητής ενθουσιασμένος συμφώνησε με τον μαθητή, Φρανκ Μάχαν και το άθλημα που λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι βρήκε το όνομα του.

Ο Νέισμιθ έπρεπε πρώτα να τους μάθει να παίζουν και στη συνέχεια να παρακολουθήσει τις προσπάθειες τους κατά την διάρκεια του αγώνα. Μετά, λοιπόν από αλλεπάλληλες προπονήσεις και ένα διάστημα, όπου οι μαθητές του κολεγίου ζήταγαν σαν... τρελοί το πρώτο ματς στις διακοπές των Χριστουγέννων ο Νέισμιθ όρισε ημερομηνία!

Το πρώτο τζάμπολ!

Ήταν 11 Μαρτίου του 1892! Η ημέρα που έγινε το πρώτο επίσημο τζάμπολ της ιστορίας. Τις δύο ομάδες αποτελούσαν η ομάδα των καθηγητών και η ομάδα των μαθητών. Αυτό, όμως δεν απαγόρευε να πάρει μέρος όποιος ήθελε.

Ο πρώτος αγώνας έγινε χωρίς να γνωρίζουμε το σκορ. Γνωρίζουμε, όμως τον MVP της εποχής. Το πρώτο καλύτερο παίκτη της αναμέτρησης. Το όνομα του; Αλόνζο Σταγκ, ο οποίος ήταν παίκτης ράγκμπι!

Από τα μέρη μας...

Στην Ελλάδα το μπάσκετ πρωτοεμφανίστηκε το 1918 μέσω της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης). Εκείνη την εποχή στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών πραγματοποιήθηκε και το πρώτο παιχνίδι.

Μερικά μέλη της εκ των οποίων και ο Μάικ Στεργιάδης που υπήρξε και μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου έπαιξαν μπάσκετ!

Η ΧΑΝ φρόντισε το άθλημα να διαδοθεί στα σχολεία και στους συλλόγους, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την διεξαγωγή αγώνων. Το πρώτο πρωτάθλημα το κέρδισε η ΑΕΚ το 1924, όμως η επίσημη περίοδος για το ελληνικό μπάσκετ αρχίζει το 1927 όταν ο ΣΕΓΑΣ συγκρότησε την πρώτη τεχνική επιτροπή του μπάσκετ.

Το πρώτο επίσημο

Δύο χρόνια αργότερα, το 1929 διοργανώθηκε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Πανελλήνιος, Εθνικός Αθηνών, Νέοι Βύρωνα, ΧΑΝ, ΑΕΚ, Σχολή Ευελπίδων και ο Πανιώνιος.

Στα τελευταία χρόνια της προπολεμικής περιόδου ο Πανελλήνιος αποτελούσε ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το άθλημα στην Ελλάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε τον πρώτο μεταπολεμικό πρωταθλητή.

Στη συνέχεια όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους... Ένας δρόμος που σηματοδοτούσε την ακμή και είχε την πλήρη αποδοχή όλων, βάζοντας το μπάσκετ στην καρδιά όλων.

Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου