Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος είναι ο μυστηριώδης "Mr V'' ?



V for Vendetta. Το αντιφασιστικό και αντιεξουσιαστικό κόμικ του Άλαν Μουρ που έγινε ταινία, κατόρθωσε να σαγηνεύσει και να αφυπνίσει συνειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο V, o μασκοφόρος ήρωας του έργου έγινε αφίσα σε πολλά φοιτητικά δωμάτια και σύμβολο της εξέγερσης στις 6 του Δεκέμβρη. Ποια είναι ωστόσο η ιστορική μορφή που ενέπνευσε τον Άλαν Μουρ να δημιουργήσει αυτόν τον φανταστικό ήρωα;



Το όνομα του είναι Guy Fawkes. Στα νεανικά του χρόνια (κάτι που παραλείπεται πολλές φορές σκόπιμα), ο Fawkes είχε πολεμήσει ως μισθοφόρος εξειδικευμένος στις εκρηκτικές ύλες, στις τάξεις του Ισπανικού στρατού που πολεμούσε στην τότε Ισπανικής κατοχής Ολλανδία ενάντια στους Ολλανδούς επαναστάτες. Μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, στο θρόνο της Αγγλίας ανέβηκε ο Ιάκωβος Α´, ο οποίος παρά τις ελπίδες των Βρετανών Καθολικών ότι θα έδειχνε μεγαλύτερη ανοχή προς τη θρησκεία τους, αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο.
Ο Fawkes τότε μαζί με μια ομάδα παράτολμων φίλων του αποφάσισαν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο τη στιγμή που θα βρίσκονταν μέσα ο βασιλιάς και η οικογένεια του, οι επικεφαλείς της Προτεσταντικής εκκλησίας και αρκετοί αριστοκράτες της εποχής. Το χτύπημα αποφασίστηκε να λάβει χώρα στις 5 του Νοέμβρη, την ημέρα δηλαδή της έναρξης των εργασιών της Βουλής.
Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της βουλής και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Εκείνη τη μέρα όμως στο χώρο της Βουλής θα παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας.
Τα σχέδια άλλαξαν. Οι εμπλεκόμενοι στην «Συνομωσία της Πυρίτιδας», όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία, ξανασκέφτηκαν την ιδέα της επίθεσης και αποφάσισαν να στείλουν ένα γράμμα στον λόρδο Monteagle, με την προειδοποίηση να μείνει μακριά από το κοινοβούλιο τη συγκεκριμένη μέρα. Το γράμμα όμως έπεσε στα χέρια του βασιλιά και ο στρατός εισέβαλε στο μικρό κελάρι που η ομάδα είχε νοικιάσει μετά την αποτυχία της να ανοίξει τούνελ κάτω από το κτίριο, συλλαμβάνοντας τον Fawkes μέσα στον χώρο όπου υπήρχαν κρυμμένα τα 36 βαρέλια με συνολικά 800 κιλά μπαρούτι…
Όλοι οι επαναστάτες καθώς και ο Fawkes, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Ο τρόπος θανάτου που επιλέχτηκε, ήταν φυσικά η ανώτατη τιμωρία για όλους τους προδότες του στέμματος εκείνον τον καιρό. Κρεμούσαν τους ενόχους μέχρι λιποθυμίας από την ασφυξία, μετά τους ξεκρεμούσαν και τους δένανε σε έναν πάγκο, τους ξερίζωναν τα γεννητικά όργανα και τα έντερα και τα καίγανε μπροστά τους ενώ ήταν ακόμα ζωντανοί. Κατόπιν τους διαμέλιζαν και τους αποκεφάλιζαν. Στη συνέχεια, μεταφέρανε και αφήνανε τα μέλη τους σε λαϊκή θέα σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να συνετιστούν και να τρομάξουν οι υπόλοιποι επαναστάτες.
Ο Guy Fawkes πάντως δεν τους άφησε να πράξουν όλα αυτά τα σιχαμερά πράγματα σε βάρος του. Καθώς ήταν ο τελευταίος απ’ όλους τους καταδικασθέντες που επρόκειτο να υποφέρει αυτό το είδος θανάτωσης (είχε παρακολουθήσει νωρίτερα τους προηγούμενους), αποφάσισε να δράσει: Την ώρα που ο δήμιος είχε περάσει την θηλιά στο λαιμό του, εκείνος πήδηξε στο κενό και έσπασε το λαιμό του πεθαίνοντας ακαριαία, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να τον υποβάλουν στα υπόλοιπα μαρτύρια.
Εις ανάμνηση λοιπόν της αποτυχημένης απόπειρας του Fawkes ν’ ανατινάξει το Κοινοβούλιο, στην Αγγλία η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night). Πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα, ένα ομοίωμα του Fawkes καίγεται στη φωτιά ενώ ο λαός αναπολώντας τις μέρες της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» τραγουδά τους παρακάτω στίχους:
Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot…
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απ’ το όνομα του Guy Fawkes προέκυψε η λέξη «guy» στην Αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στην αγγλική διάλεκτο της Αμερικής. Αν και αρχικά ο όρος παραπέμπει σε κάποιο πρόσωπο αλλόκοτο ή εκκεντρικό, με τον καιρό η λέξη χρησιμοποιείται στον πληθυντικό για να δηλώσει άτομα και των δυο φύλων. Επίσης, οι συνωμοσίες εναντίον της ζωής του Βασιλιά Ιάκωβου αποτέλεσαν έμπνευση για το έργο Μάκβεθ του William Shakespeare ενώ τέλος ο John Lennon στο άλμπουμ του John Lennon/Plastic Ono Band του 1970 χρησιμοποιεί ως τελευταίο στίχο το «Remember, remember, the 5th of November» στο τραγούδι με τίτλο «Remember» και αμέσως μετά τους στίχους αυτούς ακούγεται μια έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου