Σελίδες

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Busby Babes

53 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που γράφτηκε στο Μόναχο μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου...

Ήταν η 6η Φεβρουαρίου του 1958, όταν η πτήση 609 των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών, δεν μπόρεσε να απογειωθεί ποτέ από τον καλυμένο με πάγο αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Munich-Riem!

Στο αεροπλάνο βρισκόταν η ομάδα της Manchester United, δημοσιογράφοι, αλλα και οπαδοί, που επέστρεφαν από το νικηφόρο αγώνα ενάντια στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών!

23 νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός του ατυχήματος σε σύνολο 44 επιβατών της πτήσης με 8 ποδοσφαιριστές της ομάδας μεταξύ των θυμάτων!

Για το ατύχημα κατηγορήθηκε αρχικά ο πιλότος του αεροσκάφους James Thain μέχρι να αποδειχθεί 10 χρόνια αργότερα ότι τα αίτια ήταν περιβαλλοντικά!

Παρά τους τραυματισμούς αρκετών παιχτών, όπως και του προπονητή Matt Busby, οι μπέμπηδες του Busby όπως ήταν γνωστή η ομάδα λόγω του μικρού μέσου όρου ηλικίας, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας όπου και ηττήθηκαν από την Bolton Wanderers!

Όλος ο ποδοσφαιρικός και μη κόσμος συγκλονίστηκε! Η Βασίλισσα της Αγγλίας, βαθειά συγκλονισμένη όπως δήλωσε, έστειλε τα συλλυπητήριά της στο δήμαρχο του Manchester, σε όλα τα επόμενα αγγλικά, αλλά και ευρωπαϊκά παιχνίδια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας πρότεινε τιμητικά να απονεμηθεί ο τίτλος του Κυπελλούχου Ευρώπης στη Manchester United για το 1958!

Παρ'όλα αυτά η ομάδα ανέκαμψε, δέκα χρόνια μετά όντως κατέκτησε το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου