Σελίδες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Terra Incognita...#3

Η Pale Blue Dot είναι μια διάσημη φωτογραφία του πλανήτη Γη που ελήφθη το 1990 από το διαστημόπλοιο Voyager 1 από την απόσταση ρεκόρ των περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Στη φωτογραφία, η Γη εμφανίζεται ως μια μικροσκοπική κουκίδα (0,12 pixel σε μέγεθος) μέσα στην απεραντοσύνη του χώρου .
 Το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το οποίο είχε ολοκληρώσει την κύρια αποστολή του και αφού ξεπέρασε τα όρια του ηλιακού συστήματος, διατάχθηκε από τη NASA να ενεργοποιήσει την φωτογραφική μηχανή του,και να λάβει μια φωτογραφία της Γης από αυτήν την μεγάλη απόσταση, μετά από αίτηση του γνωστού Αστρονόμου Carl Sagan.

Είναι συγκλονιστική η περιγραφή με την οποία συνοδεύει αυτήν την φωτογραφία στο βιβλίο του Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space, ο Carl Sagan:
 "Από αυτήν την μακρινή πλεονεκτική θέση, η Γη μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά για μας, είναι διαφορετικά. Κοιτάξτε ξανά αυτή την κουκίδα. Αυτήν είναι εδώ, αυτήν είναι το σπίτι μας, αυτήν είναι μαζί μας. Σε αυτήν βρίσκεται κάθε άνθρωπος που αγαπάς, κάθε άνθρωπος που ξέρεις, κάθε άνθρωπος για τον οποίο έχεις ακούσει , κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ .Όλοι έζησαν τη ζωή τους εδώ. Το σύνολο των χαρών και των πόνων μας , χιλιάδες θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδεολογίες, και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και κάθε συλλέκτης, κάθε ήρωας και κάθε δειλός, κάθε δημιουργός και κάθε καταστροφέας του πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και κάθε χωρικός, κάθε νέο ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και κάθε πατέρας, κάθε ελπιδοφόρο παιδί, κάθε εφευρέτης και κάθε εξερευνητής, κάθε δάσκαλος της ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε "σούπερσταρ", κάθε «ανώτερος ηγέτης», κάθε άγιος και κάθε αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας έζησε εκεί - σε έναν κόκκο σκόνης αιωρούμενο σε μια ηλιαχτίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου