Σελίδες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Λεβιάθαν πέθανε !

Στην κοιλάδα του Αώου υπάρχουν 36 χωριά που έχουν την κοινή ονομασία Καραμουρατάδες. Τα χωριά αυτά ήταν χριστιανικά και υπάγονταν στην επισκοπή της Πωγωνιανής. Τα Χριστούγεννα του 1760, εξαιτίας της άθλιας ζωής που περνούσαν, οι κάτοικοι αποφάσισαν να «προσφύγουν» στον ίδιο το Θεό. Του έδωσαν λοιπόν περιθώριο μέχρι το Πάσχα για να εισακούσει τις προσευχές τους και ν’ αλλάξει τη μοίρα τους.

Το διάστημα αυτό για να εξευμενίσουν το Θεό, τήρησαν σχολαστικά όλες τις νηστείες και τις προσευχές, ενώ υπέστησαν ακόμα και το βασανιστήριο του «υπωμιασμού της σαρκός», του αυτοβασανισμού δηλαδή, περιφρονώντας αφενός το «αμαρτωλό» σώμα και εξαγνίζοντας αφετέρου τις «αμαρτίες» του λαού.

Και όταν κάποτε έφτασε το Πάσχα και η μέρα της Ανάστασης και η μοίρα τους δεν είχε αλλάξει, ο Λαός τότε κατέβασε τις εικόνες από τις εκκλησίες, τις ποδοπάτησε, έγδαρε τις τοιχογραφίες και έδιωξε όλους τους ιερείς απ’ το χωριό. Ο θεός αυτός δεν έχει πλέον στοργή γι’ αυτούς και εκείνοι κατά συνέπεια τον αλλάζουν, δεν τον θέλουν.

Το γεγονός αυτό είναι ιστορικό αλλά κρύβει και ένα περίεργο συμβολισμό. Για φανταστείτε. Πριν από 250 χρόνια, τότε που το «σκοτάδι» είχε απλωθεί πάνω απ’ τη χώρα, απλοί και αγράμματοι άνθρωποι, δεν φοβήθηκαν να τα βάλουνε με τον ίδιο το Θεό. και όταν εκείνος δεν ικανοποίησε το δίκιο τους, γελοιοποίησαν τα σύμβολα του, τον «ανέτρεψαν» και τον ξεπέρασαν.

Σήμερα, το 2011, ΕΜΕΙΣ για πόσο καιρό ακόμα θα «αυτομαστιγωνόμαστε», παίζοντας το παιχνιδάκι της εκάστοτε εξουσίας; Πόση ιώβεια υπομονή ακόμα πρέπει να επιδείξουμε, βλέποντας τη χώρα μας να μετατρέπεται σε «σπήλαιον ληστών»; Πότε επιτέλους θα «σκίσουμε» το συμβόλαιο μας με τον «θνητό θεό, τον μεγάλο Λεβιάθαν»;

ProDes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου